072-257-5076

הסכמי מייסדים

נשמח לעמוד לרשותכם בכל עת,
חייגו אלינו 072-257-5076
או מלאו את הטופס הבא:

יש לכם רעיון מצוין, ואתם עומדים להקים סטארט אפ. רגע אחד לפני: על הסכם מייסדים (Founder's Agreement) כבר חתמתם?

מהו הסכם מייסדים ומה מטרתו?

חוזה חשוב מאוד בעולם העסקי הוא הסכם מייסדים. על חוזה זה חותמים שותפים ויזמים שרוצים לחבור יחדיו כדי ליצור פעילות עסקית משותפת.
הסכם מייסדים מסדיר את הזכויות והחובות של כל צד לחוזה וכן את דרכי ההתנהלות של הצדדים לחוזה.

מומלץ לחתום על הסכם מייסדים כבר בתחילת ההתקשרות, עוד לפני הקמת החברה. זאת, כדי למנוע מראש מחלוקות שעלולות להתגלע בהמשך, בשלבים מתקדמים יותר, כאשר יהיה צורך לקבל החלטות עסקיות חשובות, וכאשר יכנסו עוד משקיעים לחברה.

הסכמי מייסדים הם הסכמים אשר מסדירים את היחסים בין השותפים בחברה או הצדדים להסכם, ולכן חשוב שכל הסכם כזה יכלול מנגנונים ברורים ומפורטים בנוגע לניהול החברה, חלוקת התפקידים בחברה, אפשרויות יציאה מהחברה, זכויות וטו, דרך חלוקת הנכסים במקרה של פירוק וכד'.

כתיבת הסכם מייסדים אינה דבר של מה בכך, ולכן מומלץ להיעזר בשירותי עורך דין, שמתמחה במשפט מסחרי ובעריכת הסכם מייסדים.

מהם הנושאים העיקריים הנכללים בהסכם מייסדים?

בעיקרון, ניסוח הסכם מייסדים צריך לעלות בקנה אחד עם אופי החברה, היחסים בין השותפים ותנאי השותפות. יחד עם זאת, ישנם מספר נושאים חשובים, שמקובל למצוא ברוב הסכמי המייסדים, ואלו הם:

הסכמת הצדדים להקמת החברה – הצדדים יפרטו את הסכמתם להקמת חברה, שמה של החברה אם כבר ניתן וכד'.
מטרת החברה, במה היא תעסוק ומה תהיה חלוקת התפקידים בה – חשוב להגדיר את הפרמטרים הללו, שכן המטרה העסקית עשויה להשתנות בהמשך הדרך, כך שיש להבהיר מראש מה מותר ומה אסור. כמו כן חשוב להגדיר את היקף העבודה של היזמים וסנקציות במקרה של חריגה.

הרכב המניות בחברה וחלוקתן – יש לפרט את הרכב המניות, כלומר: איזה סוג מניות החברה תנפיק, החלוקה לבעלי המניות ועניינים אחרים הקשורים במניות החברה, כך למשל: דילול מניות. מומלץ לקבוע בהסכם מנגנון הקובע מראש את מנגנון הדילול שיופעל במקרה הצורך – זאת, כדי למנוע מחלוקות בזמן הביצוע.

קבלת החלטות – סעיף קבלת החלטות הוא סעיף חשוב בכל הסכם מייסדים, שכן בסעיף זה נקבע האם החלטות בנוגע לחברה יקבעו על ידי רוב של בעלי המניות, או שיש החלטות שיידרשו רוב מיוחד – במקרה שכן, יצוין גם מהו אותו הרוב. כך למשל, מקובל לכלול בהסכם מייסדים סעיף הקובע, כי שינוי תקנון חברה ייעשה ברוב מיוחד.

יישוב סכסוכים – במקרה שמתגלע סכסוך בין הצדדים להסכם, ניתן להחליט מראש על דרך הפעולה כדי למנוע הימשכות הליכים וסרבולם. כך למשל, ניתן לקבוע מראש כי במקרה של סכסוך, יש לפנות לגישור או לבוררות.

פירוק החברה – סעיף זה מתייחס לדרך חלוקת המניות והנכסים של החברה במקרה של פירוק החברה או עזיבת שותף. כמו כן, במסגרת סעיף זה מומלץ לקבוע כיצד החברה תמשיך להתנהל מהמועד שבו סוכם על הפירוק ועד הפירוק בפועל.

למי כדאי לפנות?
עו"ד ארז אסרף וצוות עורכי הדין המנוסה והאיכותי של המשרד, מתמחים בליווי משפטי מקצועי ועסקי של חברות מסחריות, בכל תחומי הפעילות, תוך התאמה לצרכים המשתנים, מתן פתרונות יצירתיים, ניהול סכסוכים חוזיים ועסקיים ועוד.

עריכת הסכם מייסדים – דגשים וטיפים

* חשוב לציין את מיקום הקמת החברה, שכן תהיה לכך השפעה על החבות במס.

* מומלץ לוודא שאין סתירות בהסכם ביחס להסדרים המפורטים בתקנון החברה.

* אם תשקיעו זמן ומאמץ בהסכם המייסדים, תוכלו למנוע מחלוקות עתידיות – תוך תיאום ציפיות ויצירת שקט וודאות, שיאפשרו לכם להשקיע ולעסוק בקידום המיזם עצמו.

עו"ד ארז אסרף, המתמחה במשפט מסחרי ובליווי משפטי לחברות, ישמח לסייע לכם בעריכת הסכם מייסדים המתאים לחברה אותה אתם רוצים להקים ולמטרותיה.