072-257-5076

סכסוכי ירושה

נשמח לעמוד לרשותכם בכל עת,
חייגו אלינו 072-257-5076
או מלאו את הטופס הבא:

מהו הרקע לסכסוכי ירושה ואיך ניתן למנוע אותם? על כל אלו ועוד במאמרו של עו"ד ארז אסרף

כדי שאפשר יהיה לחלק עזבון של אדם שנפטר, יש צורך לקבל צו ירושה או צו קיום צוואה.

אם אדם משאיר אחריו צוואה, לכאורה, הדרך לחלוקת הרכוש פשוטה יותר – מגישים לרשם לענייני ירושה בקשה לצו קיום צוואה כדי שהצוואה תיכנס לתוקף. אולם, הצוואה לא נכנסת לתוקף באופן אוטומטי, שכן ניתן להגיש התנגדות כדי למנוע את מתן הצו.

במקרה אחר, כאשר המנוח לא השאיר אחריו צוואה תקפה, חלוקת עזבונו תתבצע על-פי ההיררכיה שקבועה בחוק הירושה, תשכ"ה – 1965 (להלן: "החוק").

הרקע לסכסוכי ירושה

ישנה חשיבות רבה לעריכת צוואה מפורטת, ברוכה וחתומה כדין, שכן צוואה כזו היא צוואה חזקה שיהיה קשה לערער עליה, ורוב הסיכויים הם, כי חלוקת העזבון תתבצע לפיה ולא יתגלעו סכסוכי ירושה בגינה. עם זאת וכאמור, אפשר להגיש התנגדות לצו קיום צוואה. על-פי החוק, כל אדם רשאי להגיש התנגדות למתן הצו, בהתאם לתנאים המנויים בחוק. כך למשל, חלק מהיורשים לא מסכימים עם מה שכתוב בצוואה או עם חלקים ממנה, ומגישים התנגדות.

נניח לדוגמה, שלמנוח  שני בנים, ובצוואתו הוא ציווה להוריש את כל רכושו רק לבן אחד. זהו רצונו האחרון, ואם אין פגם בצוואה, רצונו יכובד, אבל בהחלט ניתן להבין שהבן השני ינסה לטעון כנגד תוקף הצוואה ולחפש בה פגמים – כלומר צוואה כזו בהחלט יכולה להוביל לסכסוך ירושה.

במקרים בהם המנוח לא השאיר אחריו צוואה, והירושה אמורה להתחלק ע"פ המדרג שבחוק, הדרך לסכסוכי ירושה, קצרה במיוחד, שכן, לעתים, מתגלעות אי הסכמות רבות.

עוד יצוין, כי כאשר המנוח השאיר אחריו כספים רבים ורכוש רב, הסכסוך עלול להיות נרחב ועוצמתי במיוחד.

הסיבות העיקריות לסכסוכי ירושה

טענה עיקרית נפוצה במסגרת התנגדות לצוואה, היא כי המנוח לא הבין את משמעות הצוואה בעת שערך אותה. כלומר: המנוח היה נתון להשפעה בלתי הוגנת או ללחץ מצד גורם כלשהו, ולכן הצוואה לא משקפת את רצונו האחרון, ואין לחלק את עזבונו לפיה.

טענה נוספת היא, שהצוואה בלתי חוקית, בלתי מוסרית או בלתי אפשרית. כלומר: היא כוללת בתוכה הוראות שנוגדות את החוק, המוסר או כאלו שלא ניתן ליישמן. למשל:
תנאי לפיו רק אם היורשים יגורו בישראל, הם יוכלו לקבל את רכוש המנוח.

איך מתמודדים עם סכסוכי ירושה?

סכסוכי ירושה הם סכסוכים לא פשוטים, משפטית ורגשית, אשר יכולים להגיע לא פעם למאבקים ארוכים ולא נעימים. מכיוון שמדובר במאבקים פנים משפחתיים לאחר שאדם אהוב הולך לעולמו, הרגשות המעורבים בעניין הם קיצוניים והם יכולים להביא למצבים של סכסוכים משפחתיים עמוקים וניתוק מוחלט בין בני המשפחה. במקרים רבים, כאשר לא ניתן להגיע להסכמות בנוגע לאופן חלוקת העיזבון, בין אם המנוח השאיר אחריו צוואה ובין אם לאו, עורך דין סכסוכי ירושה, אשר יש לו נסיון רב בנושא ירושות וצוואות, יסייע לכם לגשר ולתווך בענייני הירושה, ובמקרים אחרים אף להגיש תביעה משפטית כדי לקבל את הזכויות, שלטענתכם, מגיעות לכם.

איך ניתן למנוע סכסוכי ירושה?

הדרך הטובה ביותר היא לערוך מבעוד מועד צוואה ברורה ומפורטת. ניתן להכין צוואה אצל עו"ד, אשר יסייע לכם לכלול בצוואה את כל הסעיפים הרלוונטיים, אשר יגרמו לצוואה להיות חזקה וכוללת, וכך תוכלו למנוע במידת האפשר סכסוכי ירושה עתידיים.

איך ניתן לפתור סכסוכי ירושה?

אם אתם מהצד האחר של הדברים, כלומר: אתם היורשים או המתנגדים, אזי מומלץ לפנות לעו"ד צוואה וירושה, שינסה לגשר ולתווך בין בני המשפחה. אם הדבר לא מצליח, כל צד יוכל לתבוע את הצדדים האחרים בבית משפט ולבקש את הכרעת המערכת המשפטית בנוגע לאופן חלוקת הירושה. 

מכיוון שסכסוכי ירושה הם סכסוכים רגישים, מומלץ להיעזר בעורכי דין בעלי ניסיון בתחום, אשר מציעים טיפול בסכסוך ירושה כאחת ההתמחויות הבולטות במשרדם.

משרד עו"ד ארז אסרף בעל נסיון רב בתחום סכסוכי הירושה, והוא יוכל ללוות אתכם ברגישות ובנחישות מתחילת התהליך ועד סופו.