חברה בע"מ (בערבון מוגבל) היא ישות משפטית נפרדת מבעלי מניותיה, כך שנכסיה והתחייבויותיה שייכים לה ולא לבעליה. עם זאת, כאשר חברה אינה יכולה להמשיך לפעול – בין אם עקב כישלון כלכלי, חוסר יכולת לעמוד בהתחייבויותיה, או החלטת הבעלים – יש צורך להתחיל בתהליך של פירוק חברה, בו מפסיקים את פעילותה באופן מסודר, ומטפלים בחובות ונכסים שנותרו. תהליך פירוק זה הוא הליך משפטי מורכב וכולל שלבים שונים שמטרתם לסיים את פעילות החברה בצורה מוסדרת ולהבטיח שמירה על זכויות הנושים ובעלי המניות. בהתאם, רצוי להיעזר בשירותיו של עו"ד מומחה ממשרד עורכי דין מוכר כמו ארז אסרף.
סוגי פירוק חברה בע"מ
- פירוק מרצון: פירוק זה מתבצע ביוזמת בעלי החברה או בעלי המניות, לרוב כאשר אין מחלוקות לגבי המשך פעילות החברה או יכולת הפירעון שלה. ניתן לחלק את הפירוק מרצון לשני סוגים:
– פירוק מרצון של חברה סולבנטית: מתבצע כאשר החברה מסוגלת לפרוע את כל חובותיה במלואם תוך תקופה של 12 חודשים. בדרך כלל, בעלי המניות מגישים תצהיר כושר פירעון וממנים מפרק שינהל את סגירת החברה.
– פירוק מרצון של חברה חדלת פירעון: כאשר החברה אינה יכולה לפרוע את כל חובותיה, היא עלולה להחליט על פירוק בהסכמת הנושים. במצב זה, המפרק מחויב לשתף פעולה עם הנושים ולפעול למכירת הנכסים לצורך החזר החובות.
- פירוק ע"י בית המשפט: במקרים בהם חברה חדלת פירעון ולא קיימת הסכמה על פירוק מרצון, נושה, בעל מניות או גורם רלוונטי אחר יכול לפנות לבית המשפט ולבקש צו פירוק. במקרים אלה, בית המשפט ימנה מפרק זמני, ויוציא צו שייבחן לאורך התהליך.
- פירוק כפוי ע"י רשם החברות: לעיתים, רשם החברות יורה על פירוק חברה שלא הגישה דו"חות שנתיים או לא עמדה בהוראות החוק. פירוק כזה מתרחש כאשר הרשם מזהה שהחברה אינה פעילה ומחליט לסיים את רישומה.
איך מתחילים את תהליך הפירוק?
גיבוש החלטה והכנת המסמכים: השלב הראשון הוא קבלת החלטה ברורה על פירוק החברה, בין אם בישיבת דירקטוריון או באספת בעלי המניות. ההחלטה חייבת לכלול פירוט מלא לגבי מינוי המפרק ותאריך תחילת הפירוק. אם מדובר בפירוק מרצון, יש להכין תצהיר כושר פירעון (במקרה של חברה סולבנטית) או הסכמת נושים במידת הצורך.
מינוי מפרק: המפרק הוא הגורם שמנהל את תהליך הפירוק. תפקידו לוודא שהחברה מפסיקה את פעילותה בצורה מסודרת, לגבות חובות, למכור נכסים ולחלק את הכספים שנותרו בין הנושים והבעלים. במקרים רבים, המפרק הוא רואה חשבון, עורך דין או נאמן בעל ניסיון בניהול פירוקים.
הודעות ופרסום: החוק מחייב להודיע לרשם החברות ולפרסם את דבר הפירוק בעיתונות וברשומות. מטרת הפרסום היא לאפשר לנושים להגיש תביעות ולדרוש את המגיע להם לפני סיום התהליך.
טיפול בנכסים והתחייבויות: המפרק נדרש לאתר את כל הנכסים של החברה, למכור אותם במידת הצורך, ולסגור את כל ההתחייבויות הפיננסיות של החברה. הכספים שמתקבלים משימוש בנכסים משמשים תחילה להחזר החובות לנושים ורק לאחר מכן לחלוקת יתרת הכספים בין בעלי המניות.
הגשת דו"חות וביצוע סגירה סופית: בסיום תהליך הפירוק, המפרק מגיש דו"ח סופי לרשם החברות ולבית המשפט (במידת הצורך), ובו פירוט מלא על התנהלות הפירוק, חלוקת הנכסים והכספים והסגירה הפיננסית של החברה. לאחר אישור הדו"חות, החברה נמחקת מרישום רשם החברות.
אם אתם עומדים בפני פירוק חברה בע"מ, מומלץ להיעזר בייעוץ מקצועי ולהתחיל את התהליך מוקדם ככל האפשר, על מנת למזער סיכונים ולהבטיח פירוק יעיל והוגן. במשרד עורכי דין ארז אסרף אנו מזמינים אתכם להיעזר בעורכי הדין המובילים בישראל ולהנות מטיפול אחראי ומקצועי בתיק שלכם.