כאשר מדובר על מקרקעין לא תמיד ניתן לעשות חלוקה פיזית של הנכס, זאת לעומת חלוקת סכום כסף למשל. לכן פירוק שיתוף במקרקעין הוא מורכב יותר. עדיין, החוק רוצה להקל על העניין בכך שלכל אחד מן השותפים, גם אם אחוז השותפות נמוך יותר, יש את הזכות לדרוש את הפירוק. במיוחד כשמדובר על שיתוף פירוק במקרקעין, יש לכך היגיון: פירוק השיתוף משחרר במקרים רבים קרקעות שהיו משותקות ולא נעשה בהן שימוש רק בגלל הקושי בניהול משותף שלהן וגם בפירוק השיתוף. כדי שדברים יתנהלו כפי שצריך וללא מחלוקות, חשוב לפנות לעו"ד מקרקעין בעל ניסיון רב בליווי תהליך כזה.
מצבים בהם נדרש פירוק שיתוף במקרקעין
ישנם מצבים שונים בהם הדבר רלוונטי, אך פירוק שיתוף במקרקעין נפוץ במיוחד בהקשר המשפחתי. מצב אחד הוא כאשר זוג עומד לפני גירושין ושני בני הזוג רשומים בתור בעליו של הבית בו הם מתגוררים. מצב שני הוא כאשר דירה מועברת בירושה לשני אחים או יותר. כאשר מדובר על זוג שמתגרש שיש לו ילדים, ישנה נטייה מצד בית המשפט לאשר את פירוק השיתוף בצורה איטית יותר כדי לא להביא לטלטול גדול עוד יותר מזה שהילדים עוברים גם כך בגלל הגירושין. מכירה מהירה מדי של הבית לצד שלישי יכול להקשות עוד יותר. כאשר מדובר על דירה שעוברת בירושה, לרוב פירוק שיתוף במקרקעין יהיה מהיר ויעשה באמצעות קניית החלק של אח אחד ע"י אח אחר כך שהדירה עוברת כולה להיות בבעלותו או מכירת הדירה לצד שלישי. כאשר מתאפשר בית המשפט מעדיף את חלוקת הנכס בעין (חלוקה פיזית) ולא בעסקת מכר.
להביא לפירוק עם עו"ד מומחה בתחום
אמנם החוק תומך בעניין פירוק שיתוף במקרקעין בצורה קלה שאינה מסבכת מדי את הדברים, אך עדיין דברים יכולים להסתבך ויכולות לצוץ מחלוקות בין הצדדים שכעת הם שותפים. לכן, חשוב כבר מהרגע הראשון בו מחליטים על פירוק השיתוף לפנות לעורך דין שילווה את התהליך. גם אם מדובר על הליך משפטי קצר יחסית (הכל כמובן יחסי…) עדיין הוא כולל בירוקרטיה ודברים שצריכים להיעשות בצורה מסודרת ועל פי החוק, אחרת דברים יגררו וימשכו. פנו לעו"ד מקרקעין בעל ניסיון בליווי פירוק שיתוף והדבר יסתיים בצורה קלה ומהירה ככל שניתן.
משרד עו"ד ארז אסרף עוסק שנים במקרקעין, כולל ליווי תהליכים של פירוק שיתוף, והוא מוודא שהדבר נעשה בצורה הוגנת וגם זריזה וללא בעיות. מוזמנים ליצור קשר.
פירוק שותפות במקרקעין
שותפות במקרקעין היא שותפות בה יש מצבים שהצדדים מעוניינים לפרק אותה כך שכל צד יזכה לחלק כלשהו ממנה. הדבר יכול לקרות למשל כאשר אחים מקבלים בירושה חנות של ההורים ואחד האחים אינו מעוניין להתעסק בניהול החנות ואילו הצד השני כן מעוניין להמשיך את המורשת המשפחתית. אז כדאי להתחיל תהליך של פירוק שותפות במקרקעין. כדאי לעשות את הדבר מוקדם ככל האפשר לפני שמחלוקות בעניין יעלו לטונים גבוהים ויהפכו לסכסוך מתמשך. אין גם צורך להגיע לכך שכן החוק מעוניין להקל על מצבים כאלה.
איך נעשה פירוק שותפות במקרקעין?
כשבית המשפט בוחן את הדרך בה יתבצע פירוק שותפות במקרקעין, הוא בודק היטב מהו אותו נכס ואיך אפשר לחלק אותו. כל עוד אפשר, הדרך המועדפת על בתי המשפט היא חלוקה בעין, שהיא חלוקה פיזית של הנכס. הדבר אפשרי למשל כאשר הנכס הוא בניין דירות וניתן לחלק את הדירות שווה בשווה בין השותפים. כך גם ניתן לעשות אם זו חלקת קרקע בנויה או ריקה שניתן לחלק בצורה שווה והוגנת. פעמים רבות הדבר לא ניתן, למשל כשהנכס הוא דירה עירונית ממוצעת שלא ניתנת לחלוקה. אז פירוק שותפות במקרקעין יתבצע ע"י מכירה של חלקו של שותף אחד לשותף האחר או מכירה לצד שלישי כשהשותפים מתחלקים ביניהם בתמורה. בין אם זו חלוקה בעין ובין אם עסקת מכר, עו"ד מקרקעין צריך ללוות את התהליך.
היכן נידון פירוק במקרקעין?
המקום בו נידון פירוק שותפות במקרקעין וגם החוק המוביל את האופן בו יתבצע יכול להשתנות בהתאם למקום בו רשומים בעלי הנכס. בעלות על נכס יכולה להיות רשומה בטאבו, שהוא הגוף במשרד המשפטים האחראי על רישום כל הנכסים ובעליהם בפנקסי המקרקעין וברישומו נותן תוקף חוקי לבעלות הנכס, או ברשות מקרקעי ישראל ואז למעשה זו אינה בעלות מלאה אלא חכירה לטווח ארוך, ולכן שינויים בנכס או השכרה דורשים אישור של הרשות. כאשר ישנו רישום בטאבו, נושא הפירוק יידון בבית משפט השלום בהתאם לחוק המקרקעין. כאשר הרישום הוא ברשות, כשערך הנכס הוא עד 2 מיליון ₪ הנושא יידון בבית משפט השלום ומעל סכום זה- במחוזי והחוק המוביל יהיה חוק המיטלטלין. לכן, עורך הדין שייצג אתכם צריך להיות בקיא בשני החוקים ובעל ניסיון בשני המצבים.
עו"ד ארז אסרף הוא עו"ד מקרקעין בעל ניסיון רב שמייצג את לקוחותיו בפירוק שותפויות שונות ועושה זאת במקצועיות רבה. מוזמנים ליצור קשר.
עורך דין פירוק שיתוף במקרקעין
ישנם לא מעט מצבים בהם שותפים מתחילים יחד את דרכם וקונים יחד נכס אותו הופכים למסעדה או חנות שיהוו עבורם מקור הכנסה עיקרי. הם גם עושים זאת בהתלהבות ומתוך רצון שהדבר יצליח. עם זאת, לא תמיד דברים עובדים. עם הזמן עלולות לצוץ מחלוקות איך לנהל את החנות או המסעדה, כשכל צד רוצה למשוך לכיוון אחר. אז פעמים רבות הפתרון הטוב ביותר, גם אם הדבר לא פשוט, הוא לפרק את החבילה. במצב של ניהול עסק הממוקם בתוך נכס שנקנה, ישנו שיתוף גם על העסק עצמו וגם על הנכס ולגבי שני הדברים יש להגיע להסכמות. עורך דין פירוק שיתוף במקרקעין הוא הכתובת במצב זה, במיוחד אם הוא גם עורך דין מסחרי שיכול לסייע גם בעניין פירוק השותפות בעסק.
מה תפקידו של עורך דין פירוק שיתוף במקרקעין?
עורך דין פירוק שיתוף במקרקעין יסייע בתהליך כולו. לעיתים התהליך יעשה בהסכמת שני הצדדים ואז דברים הם קלים יותר אם כי עדיין ישנה בירוקרטיה לא מעטה וצריך לוודא שאכן הכל נעשה כפי שצריך. אם אין הסכמה בעניין וישננה מחלוקת לגבי פירוק השיתוף, יתכן שהצד המעוניין בפירוק יצטרך להגיש תביעה בה עורך הדין ייצג אותו. יש לציין שלגבי פירוק שיתוף במקרקעין החוק בא להקל על הצד המעוניין בפירוק מתוך הבנה שאם צד אינו רוצה להמשיך, אותו נכס לא ימצה את הפוטנציאל שלו והטוב ביותר גם למען הכלל הוא לשחרר את אותו נכס: המבנה וגם הקרקע עליה הוא נמצא. בכל מקרה עורך דין פירוק שיתוף במקרקעין ילווה את התהליך כולו מתחילתו ועד פירוק השיתוף.
כיצד לבחור את עורך הדין?
עורך דין פירוק שיתוף במקרקעין צריך להיות עורך דין מקרקעין בעל ניסיון רב. הוא צריך להיות מנוסה ובקיא מאוד בחוקים הקשורים לפירוק שיתוף במקרקעין. ישנו הבדל בין מצב בו השותפים רשומים כבעלי המקרקעין בטאבו לבין שהם רשומים ברשות מקרקעי ישראל. במקרה הראשון החוק המוביל הוא חוק המקרקעין ובמקרה השני- חוק המיטלטלין. עורך הדין צריך להיות בקיא בשני החוקים ולדעת לנהל את התהליך בשני המצבים.
עו"ד ארז אסרף הוא בעל ניסיון רב בניהול פירוק שותפויות במקרקעין ובנושאים רבים בדיני מקרקעין כמו תביעות קבלן ונושאים אחרים. מוזמנים ליצור קשר.