פסיקה היסטורית: קבלן יפצה את הרוכשים בכ-800 אלף ש"ח בגלל איחור במסירה

נשמח לעמוד לרשותכם בכל עת,
חייגו אלינו 072-257-5076
או מלאו את הטופס הבא:

26.4.2022
עקב משבר הקורונה, דיירים נאלצו להמתין מעל ל-20 חודשים בגלל עיכוב במסירה. הדיירים, שרכשו דירות חדשות בפרויקט תמ"א 38 בבת ים, זעמו, שכן הרגישו שמעל שנה וחצי הקבלן "מורח אותם". הטענה של הקבלן, שהעיכוב נגרם על רקע יציאה לחל"ת של פקידי העירייה, נפסלה על ידי ביהמ"ש. 

עו"ד ארז אסרף, שמייצג את הדיירים: "מדובר בפסיקה היסטורית, ששמה את הדייר במרכז". האם קבלן יכול לתרץ ולשייך איחור של שנה וחצי במסירת הדירות למשבר הקורונה? השופטים בביהמ"ש הרצליה סבורים אחרת, הבהירו שמבחינתם לא מדובר בתירוץ מספק, ופסק הדין המחמיר שהגישו קובע נורמה חדשה.

מדובר בפרויקט תמ"א 38 ברחוב מסריק 22 בבת ים שיצא לדרך לפני כעשור. אחרי עבודות התשתית, הקבלן החל למכור גם את הדירות החדשות בפרויקט. אותן דירות, בשווי של כ-2 מיליון שקלים ומעלה לכל דירה, לא נמסרו בזמן לדיירים, והוא איחר במסירתן בכשנתיים. הקבלן, שהתחייב למסור את הדירות ב-2018, מצא את עצמו נתבע ב-2020.

ארבעה רוכשי דירות בפרויקט המדובר הגישו יחד תביעה באמצעות עוה"ד ארז אסרף ואורון אביקסיס. הקבלן ניסה לטעון בביהמ"ש, כי משבר הקורונה עיכב את הפרויקט.

הפיצוי: 800 אלף שקל

הקבלן סירב למסור את הדירות, על אף שהיו מוכנות, והתנה את מסירתן בתשלום מלוא התמורה עבורו ו-ויתור על הפיצויים המגיעים לרוכשים על פי חוק. הרוכשים סירבו להיכנע לאולטימטום של הקבלן, ופנו לעורכי הדין ארז אסרף ואורון אביקסיס על מנת שייצגו אותם מול הקבלן.

במסגרת סעד זמני מהיר שהוגש לבית המשפט בד בבד עם כתב התביעה, התקיים דיון בתוך מספר ימים. במהלך הדיון הורה בית המשפט לקבלן להפסיק למנוע מהדיירים להכנס לביתם. הצדדים הסכימו להפקיד את הסכומים שבמחלוקת בקופת בית המשפט, והרוכשים קיבלו את דירותיהם בתוך מספר ימים מהגשת התביעה.

לאחר המאבק לכניסה לדירה ומסירת המפתחות, נוהל הליך גישור בין הצדדים. במסגרת ההליך, קיבלו ארבעת הרוכשים פיצוי של למעלה מ-800 אלף שקל יחד. להסדר ניתן תוקף של פסק דין.

עו"ד ארז אסרף

הקבלן: "רוצים מפתח? תחתמו על ויתור"

כתב התביעה מסביר את הסבל שעלול לעבור כל דייר בבואו לרכוש דירה חדשה. זאת, כמובן, למרות שהוא מוגן בחוק המכר דירות. בכתב התביעה טוענים הרוכשים שהקבלן סירב לאפשר להם להכנס לדירותיהם למרות שניתן לפרויקט טופס 4, והיה באיחור לא סביר ממועד המסירה הקבוע בחוזה.

לפי טענת התובעים, הקבלן התנה את מסירת המפתח בתשלום מלוא הסכום, וכן בחתימה על מסמך במסגרתו הם מוותרים על זכויותיהם לתבוע על איחור במסירת הדירות. בנוסף, הרוכשים טוענים כי הקבלן סירב להעביר להם תשלום על שכר דירה עבור כל חודש איחור במסירה כמקובל בחוק, וזאת למרות פניות חוזרות ונשנות בנושא. על הרקע הזה, נכנסו חלק מהרוכשים לתסבוכת כלכלית, משום שנאלצו לשלם תשלום כפול בכל חודש – להחזרי המשכנתא שנטלו לצורך רכישת הדירה ולשכר הדירה עבור הדירות בהן התגוררו.

הסיבה לעיכוב: מי שטיפלה בטופס יצאה לחל"ת

הקבלן ניסה לטעון שעיריית בת ים חיבלה ביכולתו לספק את הדירות בזמן על רקע משבר הקורונה. בדיון בביהמ"ש אמר בא כוחו של הקבלן: "לא היה עם מי ליצור קשר במשך חודש בעיריית בת ים. כאשר העירייה חזרה לעבודה ב-30%, אמרו לנו שהפקידה שמטפלת בטופס 4 יצאה לחל"ת". בנוסף, לטענתו, חלק מהעיכובים נגרמו על ידי רוכשי הדירות עצמם בכלל. על כך השיב עו"ד אסרף בדיון שנערך בביהמ"ש כי: "אנחנו לא ראינו אפילו שהייתה איזושהי פניה לאחת הרשויות שממנה ניתן ללמוד שיש עיכוב".

עו"ד אורון אביקסיס

במסגרת ההליך המשפטי, ביקשו עורכי הדין ארז אסרף ואורון אביקסיס מביהמ"ש להוציא סעד זמני, שיאפשר לדיירים להיכנס לדירות באופן מיידי. על פי פסה"ד, באמצעות פיצוי וקיזוז התשלומים, יקבלו ארבעת הדיירים כ-800 אלף שקל מהקבלן. בנוסף, נקבע כי הקבלן מתחייב לתקן ליקויים שהתגלו ברכוש המשותף ובדירות.

"לרוכשי הדירות יש כוח"

עו"ד ארז אסרף מסר כי: "בית המשפט מסר לקבלנים מסר שצריך להדהד בכל הארץ. קבלן צריך לדעת שהוא לא יכול לעקוף את חוק מכר דירות ולחמוק מעונש. זו פעם אחת מיני רבות שאנו נתקלים בניסיון של קבלנים לכופף את החוקים וידי הרוכשים, לנסות לסגור דברים "בדלת האחורית" ולהתנות את מסירת הדירות בכתב ויתור. פסק הדין מבהיר כי לרוכשי הדירות יש כוח. חשוב שיידעו שהחוק מגן עליהם, והכי חשוב: הם יכולים להגיש תביעה נגד קבלן שמאיים עליהם באופן כה בוטה".

הקבלן שלך מאחר במסירת הדירה? פנה אלינו.