מתי ניתן לפרק שיתוף במקרקעין? אילו מגבלות אם בכלל חלות על פירוק השיתוף? על כל אלו ועוד במאמר שלפניכם
חוק המקרקעין (להלן: "החוק") קובע בסעיף 37(א) כי: "כל שותף במקרקעין משותפים זכאי בכל עת לדרוש פירוק השיתוף".
גם בבתי המשפט נפסק, כי החופש של כל שותף לצאת בכל עת שיחפוץ מהשותפות הוא עיקרון על, שיש לו חריגים בודדים בלבד.
אם כן, שותף בעל חזקה במקרקעין (שטח כלשהו, דירה וכד') יכול לצאת מהשותפות ולמכור את חלקו האישי במקרקעין – בכל רגע בו ירצה לעשות זאת.
בעיקרון, התהליך אמור להיות מהיר ופשוט, אולם כאשר ישנו סכסוך כלשהו ואחד הצדדים מתנגד לפירוק השיתוף, המקרה יכול להגיע לפתחו של בית המשפט, אשר ידון בתביעה לפירוק שיתוף במקרקעין ויפסוק בהתאם לנתונים ולטענות שבפניו.
מומלץ להיוועץ בעורך דין מקרקעין כדי להתמודד עם הנושא בבית המשפט בדרך הטובה ביותר האפשרית.
שתי דרכים לביצוע פירוק השיתוף במקרקעין
1. הכלל הוא פירוק בעין – זו הדרך העדיפה לפירוק שיתוף במקרקעין: חלוקת פיזית של הדירה או השטח בין השותפים. כך, למשל: אם יש בבניין מסוים ארבע דירות ושני אחים מחזיקים בהן במשותף, אפשר יהיה לבצע חלוקה בעין, כך שכל אח יקבל לידיו שתי דירות שיהיו בבעלותו המלאה.
במקרה שבו שותפים מחזיקים בבעלותם דירות בעלות ערך שונה, ואחד השותפים קבל דירה בעלת ערך גבוה יותר, בית המשפט יוכל להורות לשותף לשלם לשותף השני דמי איזון כדי להשוות את החלקים הנפרדים שלהם בנכסים.
2. חלוקה בשווי– כאשר מדובר במקרקעין שלא ניתן לחלק אותם או כאשר בית המשפט סבור, כי חלוקה בעין תגרום הפסד משמעותי לחלק מהשותפים או לכולם, פירוק השיתוף יהיה בדרך של מכירת המקרקעין לצד ג' וחלוקת הסכום שיתקבל בין השותפים.
סעיף 40 (ב) לחוק קובע, כי המכירה תעשה בדרך של המרבה במחיר, למעט במקרים בה בית המשפט הגיע למסקנה, כי יש מקום למכור את המקרקעין בדרך אחרת.
התיישנות
הגבלות על פירוק שיתוף במקרקעין
עם זאת, ועל אף האמור, לא בכל סיטואציה ובכל עת יתאפשר פירוק שיתוף. החריגים לפירוק שיתוף במקרקעין הם אלו:
1. חוסר תום לב – אם הבקשה לפירוק שיתוף הוגשה בחוסר תום לב, למשל: מתוך כוונה להפעיל לחץ לא הוגן על השותפים או כדי לייצר רווח לא הוגן, בית המשפט לא יקבל את התביעה. בית המשפט לא יאפשר שימוש לרעה בזכות זו.
2. הסכם שמגביל או שולל אפשרות לפירוק שיתוף – הסכמים יש לכבד, ולכן אם השותפים חתמו מראש על הסכם כזה, אזי לא ניתן להגיש תביעה לפירוק שיתוף במקרקעין. רק שלוש שנים לאחר חתימת ההסכם, בית המשפט יוכל להורות על הפירוק אם יראה לו מוצדק.
3. נכסים חריגים שאי אפשר לפרק בהם את השיתוף – ישנם נכסים חריגים, אשר ביחס אליהם תהיה עדיפות לבעלות משותפת, כגון: שביל גישה לשני נכסים וחלקים משותפים בבתים משותפים.
4. פירוק שיתוף בדירת מגורים בין בני זוג – במקרים של פירוק שיתוף בדירת מגורים של בני זוג, אשר יש להם ילדים קטינים, בית המשפט יאשר את מכירת הדירה ואת הסכם מכר המקרקעין רק לאחר שהוכח בפניו כי לקטינים יש מקום מגורים אחר, ראוי והולם.
אם אתם ניצבים בפני פירוק שיתוף, פנו אל עורך דין דיני מקרקעין, אשר ייתן לכם ייעוץ מקצועי וחשוב בנושא.
עו"ד ארז אסרף, בעל נסיון רב בדיני מקרקעין ובמיסוי מקרקעין, ישמח לעמוד לרשותכם, ולהעניק לכם את השירות הטוב ביותר בכל סוגיה הקשורה בפירוק שיתוף במקרקעין.
תביעת בעלות במקרקעין
כאשר אדם הוא בעליו של נכס כלשהו, ישנם מצבים בו ירצה לקבל אישור רשמי מבית המשפט לגבי בעלותו הבלעדית על אותו נכס. תביעת בעלות על מקרקעין נקראת גם בקשה לפסק-דין הצהרתי בנכס מקרקעין או סעד הצהרתי ולרוב היא מוגשת בהקשר של מקרקעין, נכס נדל"ני כלשהו, אך באופן עקרוני ניתן להגיש אותה גם לגבי רכוש אחר. ישנם מצבים בהם גם כאשר אדם רשום בתור בעליו של נכס כלשהו, הוא ירצה לקבל את הגושפנקא מבית המשפט שהוא אכן הבעלים הבלעדי של אותו נכס ולא אף אדם אחר. לכאורה העניין נראה פשוט אך כשנכסים עוברים בין אנשים והדבר לא נעשה לפי הספר יכול להיות מצב בו אדם אחר עדיין רשום בתור בעלים נוסף.
מתי תביעת בעלות במקרקעין יכולה להיות קריטית?
תביעת בעלות על מקרקעין אינה עניין שבשגרה ולא במצבים רבים יצטרך אדם הרשום כבעלים החוקי של נכס להגיש בקשה לפסק דין הצהרתי בעניין. אחד המצבים בהם דבר זה יכול לסייע לאדם להרגיש ביטחון ושאינו מאויים הוא כאשר לבעליו הקודם של הנכס יש נושים אשר רוצים לתבוע ממנו את המגיע להם. במצב בו אדם חייב כספים ישנו ניסיון להגיע לכל רכוש שלו כדי שהנושים יקבלו את כספם. תביעת בעלות במקרקעין של הבעלים הנוכחי מגנה עליו מפני כל דרישה של נושה כזה או אחר כי היותו בעלים בלעדי של הנכס היא עובדה שנקבעה על ידי בית המשפט.
כיצד נעשית התביעה?
כאשר רוצים להגיש תביעת בעלות במקרקעין יש קודם כל צורך בליווי של עו"ד מקרקעין המומחה בתחום כיוון שמדובר על תביעה לא שגרתית. יחד עם התביעה יש לצרף כל מסמך התומך בכך שהתובע הוא אכן בעליו החוקי של הנכס. חשוב לצרף תצהיר בו מצורפים כל פרטי הנכס שלגביו מוגשת התביעה, הסכם הרכישה של הנכס וגם מספרי תיקים שנפתחו בהוצאה לפועל הקשורים לאותו נכס אם ישנם. עורך הדין צריך ללוות את העניין צעד אחרי צעד, החל ממילוי התביעה בצורה הטובה ביותר דרך איסוף מסמכים רלוונטיים ועד ייצוג בבית המשפט בצורה טובה ומשכנעת.
עו"ד ארז אסרף הוא בעל ניסיון רב במקרקעין, כולל בתביעות בעלות שכאמור אינן נושא שגרתי. הוא ליווה לקוחות בדרך להכרה המשפטית בבעלותם הבלעדית על נכסיהם. מוזמנים ליצור קשר.
תביעות מקרקעין
מקרקעין הוא נושא מורכב שכאשר מתעוררות בו מחלוקות מדובר על לא מעט כסף. לכן, תביעות מקרקעין נחשבות תביעות נפוצות. מקרקעין הוא גם תחום רחב הכולל בתוכו נושאים רבים בהן יכולות לעסוק אותן תביעות. התביעה יכולה להיות קשורה לסכסוך בין יורשים על נכס, יכולה להיות נגד קבלן אשר לא היה הוגן מול הרוכשים, בין אם בשל איחור במסירה או מסירת דירה עם נזקים ועוד. בגלל רוחב היריעה, כדאי להגיש תביעות מקרקעין באמצעות עורך דין אשר מתמחה לא רק במקרקעין בכלל אלא באותו נושא בפרט.
תביעות מקרקעין- לפעול בצורה חכמה
כאשר נקלעים למצב בו יש לתבוע בנושא מקרקעין, חשוב לפעול בצורה חכמה ולא אימפולסיבית מדי. ראשית, יש לקחת בחשבון שישנן תביעות מקרקעין הנידונות בבית משפט השלום וישנן מורכבות יותר הנידונות בבית המשפט המחוזי. תביעה הנוגעת לבעלות על נדל"ן היא מורכבת יחסית ולכן יכולה להיות מטופלת בבית המשפט המחוזי. מומלץ מאוד לנסות ובכלל לא להגיע למצב של תביעה. יתכן שבניהול מו"מ באופן מקצועי ויעיל בניהולו של עורך הדין מול הצד השני יהיה ניתן להגיע להסכם מחוץ לכותלי בית המשפט, מה שיחסוך הרבה כסף, זמן ואנרגיות, זאת גם אם היתה פשרה מסוימת בעניין.
לבחור את עורך הדין המתאים ביותר
כאמור, בחירת עורך דין בצורה חכמה יכולה לשנות בצורה משמעותית את פני הדברים. יתכן שבעזרת הניסיון הרב ואולי גם המוניטין והעובדה ששמו הולך לפניו בנושא תביעות מקרקעין, הצד השני יעדיף לפתור את הדברים במו"מ במקום דרך בית המשפט, מה שיקל מאוד על כולם. אם הדבר לא נפתר בצורה זו, חשוב שייצג אתכם בתביעה עורך דין מקרקעין בעל ניסיון רב הן במקרקעין עם דגש על נושא התביעה והן בליטיגציה, בייצוג בבית המשפט. עורך הדין צריך להוביל את הדברים, לדאוג לאיסוף ראיות רבות ככל האפשר המצדיקות את טענת התובע ולבוא עם טיעונים משכנעים. לכן, בבחירת עורך דין בדקו מהו הוותק והניסיון, האם ישנן תביעות בנושא בהן זכה עורך הדין וחפשו המלצות אם יש.
עו"ד ארז אסרף הוא בעל ניסיון רב בייצוג לקוחות במו"מ או בבית המשפט בנושאים שונים הקשורים למקרקעין, החל מתביעות קבלנים ועד תביעות על בעלות. מוזמנים ליצור קשר.